2014. augusztus 5., kedd

Damsel in distress

Biciklit tolva sétálni nem jó. Biciklizés helyett pláne. Este háromnegyed nyolckor Mol Bringapontot keresve meg végképp nem. A Mol Bringapont meg mitől Mol Bringapont, ha egy nyamvadt szelepátalakítója sincs országúti kerékpárhoz? Akkor az csak egy sima benzinkút, ahol lehet kulacsot meg biciklis kesztyűt kapni.

Este háromnegyed nyolc után öt perccel, lassú mobilnettel nyitva tartó óbudai kerékpárszervizt keresni kétségbeejtő. A nagy-nehezen megtalált, még tíz percig nyitva tartó műhelyhez biciklit tolva futni elképesztően frusztráló, defektgyanús kerékpáron kerekezni meg utólag drága mulatság lehet. Az elvileg még két percig nyitva tartó műhely ajtaján csöngetni, de bebocsáttatást nem nyerni, a szomszéd lépcsőn gyanúsan a műhelyhez tartozó srácok halk kuncogása közepette, hát, nem kicsit kellemetlen.

A Mozaik utcáig a defektgyanús kerékre immár fittyet hányva, lábujjhegyezve elgurulni már folyamatában is hülye ötletnek tűnik. A Mozaik utcai bringaponton a keréknyomás-ellenőrzőt már meg sem találni, hát az már sok aznapra. Dramaturgiailag tehát most az a rész következik, amikor a szomorú montázsnak vége és jön a megváltás, a kövérkés benzinkutas személyében:
- Jó estét kívánok, azt szeretném kérdezni, fel tudom-e itt fújni az országúti kerékpárom kerekét?
- Kimegyek és megnézem, vagyis, hát, igen, biztosan - mondja, és benyúl a háta mögött a szertárba és előhúz egy teljesen valódian igazi kerékpáros műhelypumpát, amivel nem sz*ros 4 barig lehet nyomni a minimum 5 barra fújandó kereket, hanem vagy 12-t is tudna, ha kéne.
- Amúgy igazából attól tartok, lehet, hogy defekt - mondom, miközben megyünk ki a búbánatos drótszamárig, ami pályafutása legelhanyagoltabb formájában van.
- Hát, igen, ez lehet, hogy defekt, meglátjuk - mondja, és neki is térdel pumpálni, a hátsót először, majd kérdi, hogy - Az elsővel minden oké?
- Hát, ennyire nem vészes...
Megnyomkodja mégis, közli, hogy - De, eléggé... - és akkor annak is nekiáll - Egyébként van defektjavító készleted?
- Nem nincsen, tervezek venni, meg megtanulni, hogyan kell használni.
- Én szívesen megtanítom, tényleg. Egyébként nagyon egyszerű.
- Igen, azt mondják, még nem próbáltam.
- Ha felveszel mondjuk facebookon, elmagyarázhatom úgy is.
- Köszi szépen. De amúgy biztosan fent van youtube-on is.
- Igen, tuti, ott minden fönt van. - közben a munkának vége, megköszönöm, kezébe nyomok egy kétszázast, ami ezek után lehet, hogy direkt sértő, de most mi a fenét tehettem, és eltekerek.
Kőkeményre pumpált kerekekkel biciklizni nagyon jó. Akkor is nagyon jó, ha a Kopi által tavaly véres verejtékkel kiimádkozott fordulatszámláló-dudor az akció során most visszaköltözött a hátsó kerekembe.

Le kéne végre mosni a bicajt (és megolajozni és a fékeket meghúzni, jaj, csak ki ne kapjak...) és elmenni a Bajnokba új kerekeket csináltatni.


Nincsenek megjegyzések: