2014. november 3., hétfő

Két hete Zs-vel kifosztottunk egy kertészetet, vettem vagy 5 növényt. Kezdő kertész vagyok, a lakás sem túl világos, de azért igyekeztem utána olvasni mindennek, megtenni, ami tőlem telik.

A kroton két hétig semmit nem csinált, majd tegnap ledobott 4 teljesen egészséges levelet, és a mai nap folyamán egy újabbat, plusz reggelre a csúcsán lévő friss, életteli levélkezdemények is lefittyedtek.


Van egy kis zöld levelű hiperaranyos növénykém is, magyar nevét nem tudom, angolul baby tears, na, neki meg elfonnyadtak, kiszáradtak egy oldalán a levelek, a másik oldaliak sem olyan csodásak.


A gyömbér, amit elültettem, bepenészedett, már kezdem tőle félteni a mellette dekkoló gránátalmafákat.


A yucca, amit még E-től kaptam, egy éve egy fia új levelet nem produkál, viszont hetente leszárad róla egy, ahogy így elnézem, mind ugyanarról az oldaláról.


És az örök kérdés, miszerint is miért kókadnak lefelé a korallvirágom alsó levelei?...

A kép egy hetes, azóta még durvább a helyzet
Teljesen bánatos vagyok, egyik felem akar venni másik 5 gazt, aztán valamelyik csak túléli a kiképzést, másik felem előre fél a szomorúságtól. Hogyan kéne ezeket megmenteni?...

15 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kroton sajnos eléggé finnyás, már amennyire én tudom. (Ennek ellentmond, hogy a "dédi"-től örökölt kroton-fa túlélte a lenti nappalit, ami a szüleim dohányzószobája. De nem sokon múlt, a végén már alig volt levele, azok is kicsik és világoszöldek. Aztán felvitettem Matyival az emeletre, ahol nincs cigifüst, az ablak mellé. Azóta pirul, és egyre több a levele.) Nem tudod másik ablakba rakni?

A penészes gyömbér nem fog magától "meggyógyulni", a penészes részeket le kellene vágni, ha a föld penészes, azt is lekanalazni, kidobni, és az egészet lepermetezni valami gombaölővel. Már ha még van olyan része, ami él.

A jutka jól megnőtt, lassan lehet hogy kellene neki egy nagyobb cserép (vagy ugyanebben a cserépben földet cserélni). Valami partvisnyelet is mellédöfhetnél, hogy legyen mihez hozzákötözni, mert eléggé dől kifele, ha jól látom.

A korallvirághoz nem tudok hozzászólni, az enyém mindig is sokkal vacakabbul nézett ki, mint a képen látható egyed (oké, talán új korában nem, de az nagyon régen volt).

Mondtam már, hogy ne adj ki pénzt növényre?:) Nálunk annyi van, mint a nyű. Karácsonykor hazamegyek, kapsz lilalevelűvirágot ;) (lándzsalevél) (csak ha szeretnél, természetesen, nem kötelező :D)
Meg van valami tölcsérszerű izé is, amit szétültettem nyáron, mert nagyon sokan voltak már 1 cserépben.

A csokrosindával mi lett? Feldobta a pacskert? Kérsz még egyet? Van bőven :)

ee_version írta...

Itt: http://ftldftba.blogspot.hu/2013/12/kicsit-kizoldult-lakas.html
látható, hogyan nézett ki a yucca egy éve. azóta sokkal kevesebb levele lett, viszont ugyanennyire görbe volt. Tavasszal ültettem át lényegesen nagyobb cserépbe, és akkor próbáltam egyenesíteni rajta, most a teteje függőleges, csak hát erősen külpontos. Kiegyenesíteni a benne lévő görbületet nem lehet :(

A csokrosinda eléggé jól van szerintem, főleg a többihez képest.

A kroton tényleg hisztis fajta, ezt tudom. A másik ablak rosszabb, mert ugyanilyen tájolású, de ott szoktam szellőztetni. gyakori mozgatást meg nem csípi.

A gyömbért ellátom, amennyire tudom, de aggódom érte. Egyébiránt jól jönne némi sikerélmény.

Lilalevelű mennyire fénykedvelő?

Névtelen írta...

Rossz szögből fotóztad a jutkát :) A decemberi képen valahogy kevésbé tűnik görbének. De elhiszem, hogy nem lett görbébb :D És hát kiegyenesíteni tényleg nem lehet. Ráadásul még át is ültetted, szóval végképp nincs tippem. Nem lehet, hogy ez nála normális? Alapvetően csak a teteje szokott leveles lenni, az alja általában nem - lehet hogy igazából az a csoda, hogy eddig ilyen sok levele volt alul. (Biztos mert olyan jól tartod ;) - sikerélmény!? :))

A lilalevelű szereti a fényt, de szűrt/szórt fényben is jól elvan, állítólag legalábbis. Nálam ugye ablak mellett van mindenhol (itt meg Bp-en is). Amit nem szeret, az a nagy meleg, olyankor felnyurgul. Ami Gbg-ban volt, a csupadéliablakos meleg lakásban, az jól fel is kopaszodott. Aztán most mióta Uppsalában van az északi tájolású konyhaablakban (amit még néha rá is nyitunk így a +5 fokban) sokkal jobban érzi magát :DDD Bp-en ugye keleti az ablak, és télen kifejezetten hideg van (kivéve azt az 1-2 hetet amikor otthon vagyok), na ott úgy nő mint a bolondgomba, azért is ajánlgatom ilyen lelkesen, mert már nagyon sok van belőle :D

ee_version írta...

Jaj, tényleg, biztos az van, hogy örömükben dobálják a leveleiket nálam a növények :D

Lilalevelű jöhet, ha nem bánod, ha nem soká marad meg...

Névtelen írta...

Gondolkodtam ;)
Nem lehet, hogy túl magas nálad a páratartalom?
Vagy túl alacsony, és emiatt (túl) lelkesen locsolod a növényeidet?
Van páratartalommérőd? Mit mutat? Hetente hányszor locsolsz?

A korallvirág ha jól tudom csak akkor szokott kókadni, ha túl van locsolva. (Alullocsolni gyakorlatilag lehetetlen, pozsgás növény, a "másik laborban" van egy amit fél évig senki nem locsolt, de azon kívül hogy ráncos lett mint egy öregember nem lett semmi baja, se nem kókadt, se nem dobta le a levelét.)
A jukkának se kell sok víz, asszem az is akkor dobálja a levelét, ha fulladnak a gyökerei.
Bepenészedni is akkor szoktak a cuccok, ha sok nekik a nedvesség (locsolás és/vagy páratartalom).

A lilalevelű szívós darab, mint a csokrosinda, remélem nem fog cserben hagyni ;) De ha mégis, majd kapsz másikat :DDD

ee_version írta...

Nincs páratartalom-mérőm, de tippre inkább száraz a levegő itt. Hetente kb egyszer öntözöm a korallvirágot, kicsit ritkábban, mindig megnézem, hogy a földje felső 2-3 cm-e száraz-e. Én a kaspóra gyanakszom, hogy az nem jó talán neki, bár sosincs az aljában víz, de mégis, nagyon zárt?... Amúgy a zamionak is van két (amúgy fiatal, tövéből kinőtt hajtáson növő) levele, ami elkezdett sárgulni.

Amik megpenészedtek: a gyömbér a vágott részein és a fűszernövények a tűzhelyem fölött.

Névtelen írta...

Kaspó.
(Most tényleg csak ötletelek, mert igazából fogalmam sincs ;))
A képeket nézve, minden növényed (kivéve a fokföldi ibolyát) akkora kaspóban van, ami szorosan passzol a cserépre. Nem tudod áttenni mindegyiket egy 1-2 centivel nagyobb átmérőjű kaspóba?
(Kaspónk is rengeteg van otthon, bár ezügyben valsz konzultálnom illenék jóanyámmal, mert biztos van olyan amit nagyon szeret és nemadja - de ha küldesz nekem listát hogy mekkora kell, összeszedek párat ami anyámnak nem kell, aztán eldöntöd, kell-e, tetszik-e)
Vagy tarthatnád őket úgy, mint a fökföldi ibolyát, lapos alátéten, és nem kaspóban. (Tudom, az nem olyan szép...)

A zamio tuti azért sárgul, mert túlöntözöd. Bőven elég kéthetente locsolni, akkor is csak keveset. Az se mindegy milyen föld van alatta, lehet hogy túl jól tartja a vizet. Meg esetleg tegyél a cserép aljára egy pár centis "golyó" (vagy kavics) réteget, hogy jobban ki tudjon folyni a felesleges nedvesség.

Névtelen írta...

Ja, asszem a vágott részeket fahéjjal kell bedörzsölni (bár ezt nem gyömbérre, hanem orchideára olvastam).

ee_version írta...

A zamio alatt van golyó, nincs kaspóban, és eddig egyszer öntöztem, csontszáraz a földje. Viszont őt átültettem, és lehet, hogy amiatt morcos, bár akkor öregebb leveleket kéne eldobnia.
A korallvirág ügyében írtam szakértőnek, remélem, mond valamit. Kaspót veszek, ha kell, bár szerintem eggyel nagyobban is fölfelé párolog a növény, mert arra könnyebb...

Névtelen írta...

HA!:) Átültetted. Lehet, hogy túl tömör a földje, vagy hogy még nem alakultak ki benne a kis csatornák, ahol a víz meg a levegő tud közlekedni, és azért fullad a gyökere? Ez esetben elvileg csak idő kell neki, hogy elrendezgesse magát meg a gyökereit meg kialakuljanak a kis kapillárisok a friss földben.
Én nagyon drukkolok neki hogy kapja össze magát és okozzon neked örömet soksok szép új levélkével ;)
(A zamio remek növény, a tanszéken kb. senki nem locsolja őket az Ekaterinán kívül, aki szülési szabadságon volt vagy 4 hónapig, és mégis tök jól néznek ki a zamiók :D Bezzeg a fikusz, meg a vitorlavirág...)

ee_version írta...

Nagyon remélem, hogy a zamionak csak ennyi a nyűgje.

Ma voltam kertészetben, megkonzultálták a yuccát (képről), és azt mondják, hogy sajnos ez tuti nem túlöntözés, akkor alulról kopaszodna. Eléggé sanszos, hogy beszedett valami fertőzést, és belülről rohad. A bibi a dologgal az, hogy ennek két biztos jele van: ha a tövénél felpuhult (üregesedés miatt), illetve, hogy keresztmetszetében barnás foltok vannak. Namost, a töve még nem puha, így félbevágni sem szeretném. Úgyhogy most passzolok.

A korallvirágra azt mondták, hogy normális, ha az alsó levelei kókadnak, az is normális, ha leeesnek. Hm.

Névtelen írta...

Ajjaj.:(
És a jukka fertőzését nem lehet valamivel kezelni?...
Meg, a többi növény nem fogja elkapni?:s
Mondjuk legrosszabb esetben megdöglik, kidobod, és kapsz másikat... a raktárkészlet asszem kimeríthetetlen.:)

ee_version írta...

Azt mondták, nem lehet kezelni, azt nem monták, hogy terjedhetne. Nyilván a földje lehet fertőzött. De ne puha a törzse, tehát lehet, hogy mégse ez a baja. Ami tuti, hogy nem öntözési probléma, sajnos.

Névtelen írta...

Biztosan nem akarod félbevágni? ;)

Akkor lenne utána két jutkád :) Csak meg kell gyökereztetni a tetejét.
Az alja meg majd magától kihajt. (Ha szerencséd van, még ráadásul kettő szárat is növeszt. Az ikerjukka szerintem nagyon vicces, bár asszem nem mindenki szereti.)

Egész kedvet kaptam a jukkázáshoz.:)
Lehet karácsonykor hozok otthonról egy gyökereztetni való szárdarabot...:D

ee_version írta...

Elgondolkodtató... Csak nem akarom bántani szegényt.