2015. március 1., vasárnap

Túlestem az épületszigetelő szakmérnöki képzés első hétvégéjén, és finoman szólva is pipa vagyok.

Már az első reggel, felfelé küzdve magamat a déli lépcsőházban, azon gondolkodtam, hogy mikor végre eljutottam arra a pontra, hogy nem ismerem ki magam a K épületben, mi a fészkes fenéért jöttem ide vissza? És aztán pár óra elteltével arra is rádöbbentem, hogy az amúgy sem feltétlen pozitív emlékeim az intézményről utólag rózsaszín köd által homályosítottnak tűnnek. Túl ismerős volt az érzés, hogy a velem egy teremben ülő társaság nem épp generációnk (meg a megelőző másfél...) szellemi krémje, és az oktatók sem valami elitalakulat, de az viszont abszolút új elem volt a dologban, hogy még az a néhány igazán jó szakember is, aki véletlen órát tartott nekünk, is kínosan ügyel arra, nehogy valamit tanuljunk.

Oké, lehet, hogy rosszhiszemű vagyok, de hogyan ne lennék, amikor a félévre jutó 6x2 nap egyikéből másfél órán keresztül hallgathattam, hogy hogyan kell elkerülni a spamet és a vírusokat (informatika), illetve, hogyan alakult a bádogosképzés az elmúlt évszázadban kishazánkban, és milyen nehézségekkel küzd a szakmunkásképzés jelenleg (épszerk). Értitek.

A nívótlan kezdésre a hivatalos magyarázat az, hogy a társaság vegyes. És valóban az, de ez miért releváns? Adott egy képzés, ami nem ad semmiféle plusz jogosultságot, tehát a maximum, amiben reménykedhetünk, az némi presztízs, és ettől nem függetlenül jóadag magasabb szintű képzés, nemde? Ezért is van az egész ügy eleve építészeknek és építőmérnököknek (már ezt sem feltétlen értem...) meghirdetve. Aztán tipik BME-s trükkel azt a bravúros döntést hozták, hogy jöhet akárki, de diplomát csak építészek és építőmérnökök kaphatnak. Szóval van közgazdászunk is, aki fantasztikus jogalap arra, miért is hallgat 30 műszaki ember első-másodéves szintű (se) előadásokat.

Kiverném a balhét, ha merném. Egyelőre csak belülről bomlasztom a rendszert, hátha.

9 megjegyzés:

tunderelefant írta...

Jó ez a BME, csak mondjuk még nem tudom mire. (Csak viszi a pénzt...)

Névtelen írta...

Tényleg tipikus BME hozzáállás, hogy mindenki jöhet. Én ezt nagyon szerettem, mivel nem úgy tapasztaltam, hogy ez minőségromlással járna. Amit én láttam, hogy nem érdekli az előadót, ki érti (amíg csöndben van), leadja jól, belefutottam én is pár választhatóba, amihez kevés voltam.
Persze van jó előadó meg rossz, de régebben könnyebb volt az előbbit kifogni.

blankäcska írta...

A BME gazdasági képzéséről is hasonló "jókat" tudnék mondani...

Orsi Nagy írta...

gáz, hogy bárki jelentkezhet, meg ennek mi értelme van. ha úgysem kapnak papírt a végén (az egyetem részéről értem, hogy analfabétákat is örömmel oktatnak jópénzért, de hogy erre tényleg igény is legyen...). a műemlékes szakmérnökiről egyébként jókat hallottam, pl. végre nem szívatják az embereket, emberszámba veszik a hallgatót, szóval csupa bme-szokatlan dolog, bár azt kiemelte az ismerősöm, hogy az első félévben sok újat nem hallott - és az a képzés egynegyede már! még mindig gondolkodom, hogy jelentkezzem-e rá jövőre. azt hinné az ember, hogy ezeknek van értelme. vajon milyen a posztgrad képzés az istentudjamilyen vidéki főiskolán? :( (belegondolva, még az is lehet, hogy jobb, mert komolyan veszik magukat, bizonyítási kényszerből. kíváncsi lennék.)

Névtelen írta...

Szerintem verd ki a balhét.
Csak ne a tanárnál.
Ő semmiről nem tehet.
Menj feljebb.

Tapasztalatból mondom: az egyetemi tanár azt tanítja, amit muszáj neki. Nem azt, amit szeretne, meg amit jónak lát.

ee_version írta...

tündérelefánt: Arra jó, hogy ingyen lehet kérdezni a tanároktól, és kb. kötelesek válaszolni. Ilyen jó információforrásod soha a büdös életben nem lesz több.

Mr Yellow: Amit írsz, akkor lenne jogos, ha a jelentkezés feltételnélkülisége nem járna együtt azzal, hogy utána a leggyengébb diák szintjéről kezdik az oktatást. Ez így nem oké. azzal nem lenne bajom, ha az alacsony kerítés mellé mérhető követelmények társulnának.

Orsi: Én még kivárok, mi lesz ebből, de csalóds, eddig.

cavecat: A tanár ezesetben a képzés szervezője, és ő tehet mindenről. Itt ezek az emberek láthatóan teljes tudatossággal vernek át minket. Nem teljesen tudom, miért nem merek nekik lazán beszólni, de valahogy csak bennem van, hogy hát akkor megszívatnak. Pedighát, mégis, mi van akkor, ha megszívatnak? Semmi.

Névtelen írta...

Én csak leírtam a tapasztalataimat a BME-ről. Lehet csak szerencsém volt.

Laca írta...

Több hallgató - több pénz. Ne felejtsük el a mozgatórugót!

ee_version írta...

Így. De szomorú, hogy mennyire nem is tesznek erőfeszítést, hogy ezt leplezzék.