2017. október 15., vasárnap

"Ebbe' a lakásba' nincs tejföl, te meg itt repülőjegyeket vásárolsz!"*

Lehet, hogy csak nekem érdekes, mindenesetre, ha bárki portugál utazást tervezne a közeljövőben, megadom az infót, aminek én is nagyon örültem volna az előkészületek során: mennyi az annyi?

Tele van az internet azzal, hogy Portugália mennyire budget úticél, de ha kicsit megkapargatjuk a felszínt, kiderül, hogy maximum nyugat-európai szemmel lehet helytálló az állítás. Nézzük a számokat!


Kettőnknek ez az út összesen 1610,74 EUR volt:

  • repülőjegyek: 377,6 EUR (jó előre megvettük)
  • szállás: 447 EUR (baromi ügyesen foglaltunk, meg szerencsénk is volt az elért ár/érték aránnyal)
  • autóval kapcsolatos költségek: 280.5 EUR (bérlés: 130, tankolás: 82,5, autópálya díj: 65**, fizetős parkolás: 3)
  • tömegközlekedés: 75,3 EUR (Lisszabonban fajlagosan kevesebb, még a sintrai jeggyel együtt is, de bődületesen sokat sétáltunk végig)
  • étkezés: 260,14 EUR (ebből élelmiszervásárlás: 31,34, étterem/készen vásárolt étel: 228,8 - de itt figyelembe veendő, hogy két kisétkű lányról van szó, sokszor osztoztunk meg egy adag ételen, igyekeztünk olcsón enni, minden nap vittünk magunkkal szendvicset, gyümölcsöt, és vizespalackot töltöttünk mindenhol, még az éttermekben sem mindig kértünk italt)
  • belépők: 170,2 EUR (de, mint többször írtam, nem sok olyan helyre mentünk be, nem sok olyan dologra szálltunk fel, ami külön pénzbe került, elég jól megszűrtük, mindet leírtam, amire rászántuk a belépő árát)

Szóval ennyi. De az utolsó fillérig megérte.

*ha nem lenne egyértelmű
**Szemfülesebbek észrevehették, hogy ez a tétel utólag került fel a listára. A portugál autópálya rendszer megér egy misét, lényegében az van, hogy van a horvátoknál-olaszoknál megszokott, bazi kényelmetlen, kétméterenként kapunál fizetős verzió, meg van olyan, hogy csak áthajtasz egy felépítmény alatt és jegyzik, hogy ott voltál és utólag postán, rendszám birtokában intézheted, és a kapus verziónál is mindig van olyan sáv, ami utólag fizetős, szintén a postán(?). Hát mi a postán fizetést választottuk - volna, bár a hertzes nő nagyon nyomta, hogy ők jelképes díjért az egészet intézik helyettünk, de mi ezt a lehetőséget határozottan nem kértük, erre, wait for it, kérés nélkül beüzemelték nekünk a dolgot, egy napig nem is értettük, miért csipog időnként az autó, borzasztóan megijedtünk, hogy valami meghibásodásra figyelmeztet, csak hülyék vagyunk dekódolni. Egy szó, mint száz, az utazás után még hetekig fogalmunk sem volt róla, mennyibe fájt az úthasználat, megpróbáltunk mindenféle netes forrásokon utána nézni, de persze telefonon bénázva esélyünk nem volt. Hát, a tankolással összemérhető lett a vége, pedig 6,5 liter körül ette a dízelt a kisautó, takarékos üzemmódban is. De legalább jól ment.

Nincsenek megjegyzések: