2019. április 22., hétfő

Kontakt?

Április elején hirtelen felindulásból elmentem kontaktlencsét készíttetni. Valahogy úgy voltam vele, hogy ez egy lehetőség, amit még nem vizsgáltam meg, de mélyebben nem gondoltam bele, akarom-e.

Most szombatra készült el a próbalencse, iszonyú tortúra volt a boltban először betenni, meg főleg kivenni, úgyhogy ott és akkor nem is rendeltem utánpótlást*, de a próbalencsét hazavittem. És most nem nagyon tudom, hogyan tovább.

Egyrészt a tavaly nyarat végignyomtam napszemüveg nélkül, az nem vicces. Dioptriás napszemüveget csináltathatok, nem egy olcsó mulatság, nem valószínű, hogy lesz belőle többféle, ahogy amúgy szokott nekem lenni (egy kék, egy piros keretű mondjuk, mihez mi illik). Ha inkább kontaktlencse és normál napszemüveg, akkor lencsében ülök egész nap a gép előtt 10+ órákat, az nem hangzik hosszútávon jó mókának. És amúgy ez sem olcsó dolog.

Meg mostanra egészen megszoktam magam szemüveggel, el sem tudom dönteni, jobb-e nélküle. Mondjuk az állandó ujjnyomok, meg hogy a mostani (tartalék**) kerettel nem tudok fejhallgatót viselni, ezek nem hiányoznának.

Any thoughts?

*Napit vettem volna, de mint kiderült, azt erre a próbára nem lehetett - mondjuk ezt az eredeti rendeléskor elmagyarázhatták volna, de egy ezirányú kérdés sem hangzott el, feltételezés alapján csináltattak nekem egy havit, hiszen az a logikus.

**Amikor a kontaktlencsét csináltattam, mondta az optometrista (vagy tán szemész) néni, hogy a szemüveget is cserélni kéne. Dioptriát  nem mondott. Megrendeltem, megérkezett, olyan erős volt, hogy rendesen megijedtem. Olyan érzés volt, mintha a jobb szememet húzná kifelé a vákuum. Megnézem a számlán, 1,25 dioptria növekmény az előzőhöz képest. Kérdezem a szegény pultos lányt, hogy ez reális? Nem kellett volna esetleg szólni a néninek, hogy menjek el orvoshoz? Hát, ő nem tudja, hordjam most ezt pár napot, ha még mindig erősnek érzem, jöjjek vissza. Pár nap múlva is erősnek éreztem, visszamentem. Szerencsére nem a néni volt ott, hanem egy fiatal srác. Megvizsgált, hát az 1,25 helyett csak 0,25 a romlás, kolléganő elnézte (vagy elírta...), díjmentesen cserélik. Két hét, mire megjön, addig a régi szemüvegem hordom. Amivel amúgy látok. Nem hiszem, hogy ekkora növekmény miatt cseréltettem volna, szóval azért kicsit átejtve érzem magam.

7 megjegyzés:

Mike írta...

Milyen erős a szemüveged? Ha olyan, amit nem kell vékonyíttatni, kuponos oldalakon lehet egész jó áron csináltatni. Nekem a legutóbbi 15e-volt (keret, lencse).

ee_version írta...

Nem erős a szemüveg, -1,25 és -1, de jobb szemen 0,75 cilinder. Ez utóbbi miatt minden rendelés hosszú átfutású, az árát nem tudom, hogy befolyásolja-e. Ami nehezebb, hogy kicsi a fejem és nagyon nehezen találok olyan keretet,ami nem áll túl rosszul.

Mike írta...

Igen, a cilinderes gond ilyenkor általában. Ösémnek is cilinderes és még nem sikerült olcsón vennie :( A kis fej nem szokott anyira gond lenni, nekem is az van, oké, múltkor egy "tinikeretet" választottam ki, de találtunk jót :)

Az öcsémnek transition-ös van, na, az rohadt drága, cserébe évek óta ugyanazt használja minden gond nélkül és neki már az újfajta van, ami nem marad órákig sötét beltéren sem.

M. Gray írta...

Én 17 éves korom óta lencsét hordok, egy anyagi csőd, de valahogy nem merem bevállalni a korrekciós műtétet, pedig hosszú távon az éri meg. Amúgy a lencsénél csak azt kell belőni, hogy az oxigén áteresztő képessége jó nagy legyen, hogyha sokat ülsz gép előtt (plusz ha nem bírod, akkor műkönny), illetve nagyon nem mindegy, hogy mekkora a görbülete.
Nem dráma amúgy a havi lencse sem, hogyha estére kiveszed és akkor pihen a szemed.
(amúgy sztem neked jól áll a szemüveg)

Anna írta...

Nekem a sportoláshoz és a napszemüveg miatt jó a kontaktlencse. Meg hosszú évek szemüvegviselése után nagyon kellemes, hogy néha nem párásodik be a szemüvegem, amikor az orrom elé húzok egy sálat, vagy télen bemegyek valahova. Igaz, mostanában elég keveset hordom. (Azt hiszem, nem tökéleteset rendeltem, vagy az a gond, hogy a kicsi cilindert nem tudják rátenni, én viszont érzem a különbséget.)

Egy megjegyzés: nekem az első kb három-négy alkalommal alig sikerült betenni a kontaktlencsémet, de utána jóval kellemesebb lett. Szóval abból, hogy az első alkalommal egy órába telik, nem következik, hogy harmadnap nem megy már pillanatok alatt. Ehhez hozzátartozott, hogy megnéztem egy YouTube videót, amiben kicsit máshogy magyarázták el, hogy hogy kell. Például rámutattak, hogy nem feltétlen kell a szemhez közeledő ujj felé nézni...

A műkönny tényleg jól jön, meg jó, ha elég vizet iszik az ember. Néha, amikor kontaklencsét viselek, nagyon fáradtnak érzem magam, és mikor végre eszembe jut, hogy a szemembe csöppentsek, akkor utána egész jól magamhoz térek. (Do as I say, not as I do...)

hobelevanc írta...

14 évesen kaptam az elsö kontaktlencsét, imádtam, de az utóbbi èvekben egèsz visszaszoktam a szemüvegre, pedig randa. De nem bizom a lencsében igazán, meg a mütètben sem. Tènyleg te azon kevesek közè tartozol a világegyetemben, akiknek tök jól áll a szemüveg. :)

ee_version írta...

Köszi szépen mindenkinek, aki szerint jól áll a szemüveg, én gyakran nem így érzem, illetve inkább úgy érzem, plusz egy paraméter, amit figyelembe kell venni frizura választásnál, öltözködésnél, nem vagyok tőle annyira boldog. De a lencsétől amúgy én is tartok, kis hiba egyből fertőzés, nagy hiba még nagyobb baj...

Egy ismerősöm megműttette a szemét, 6-7 év tehetett el, újra kell neki szemüveg. Ilyen rövid eredményért én biztosan nem vállalnék kockázatot.