2017. április 6., csütörtök

A látványterv mint a blöff különösen pofátlan alfaja korántsem korlátozódik milliárdos állami beruházásokra, hanem lényegében az építészirodák tevékenységének elmaradhatatlan része. De ma reggel megakadt a szemem egy különösen szép példányon, megosztanám:


Amit sugall a látványterv: nagyvonalú, szupervilágos lakások két kis forgalmú, de valamiért über széles út kereszteződésénél.

Valóság:


Az épület két egyirányú utca kereszteződésében áll, a full panorámás nappali ablakán át a szembeszomszéd nem csak azt fogja látni, hogy piros ruhát próbálunk a tükör előtt, hanem azt is, hogy még nem vasaltuk ki teljes alapossággal. természetesen mindezt addig, míg az összes üvegdoboz ablakain vastag függöny lesz, az áttört erkélykorlátok pászmái közé meg gyékényt fűznek.

A hazudós látványterven túl a tervező abban is hibás, hogy nem járt a helyszínen ésvagy nem érdekli, milyen lehet az általa tervezett lakásokban lakni. (Az objektum névválasztását inkább nem kommentálnám.)

11 megjegyzés:

Molnár Ilonka írta...

fú, ez nagyon érdekes, mesélj még ilyen építészeti ügyeket, nagyon szeretem.

ee_version írta...

Az a baj, hogy én ezekhez ilyen szempontból épp annyira értek, mint bárki, mert csak részlettervezéssel foglalkozom (vízszigetelés, hőszigetelés...), sajnos nem vagyok túlzottan tájékozott szakmailag, sem művelt. De engem is nagyon érdekel amúgy, lehet, hogy majd felbátorodom! :)

cavecat írta...

De a képen van valami izé (sárga, meg rózsaszín, a terasz színének megfelelöen), pont az aktuális lakás hálószobaablaka elött. A nappaliban meg a konyhában is lehet piros ruhát próbálni, szóval nem azt modom, hogy az nem gáz, de azért valamennyire mégiscsak gondoltak arra, hogy milyen lehet ott lakni.

Ebben a tekintetben.

Aztán a 40 nm körüli kislakások, az más tészta. Meg se próbáltak beszuszkolni egy ágyat / alkóvot. Egyszerüen nincs. A kanapén alszol. Vagy nem alszol. Ami csak azért vicces, mert én laktam ilyen kicsi lakásban, és ugye láttuk hogy azért meg lehet ezt oldani, kultúráltan, praktikusan, szinte majdhogynem szépen. Na ezt itt nekik nem sikerült. Pedig még én, ahülye laikus is látom, hogy hogyan lehetne, de ugye ahova az alkóvot tenném, oda ök beépítenek egy konyhát (ami kicsi lesz, szük, és sötét, szóval kb. olyan "cozy" mint amilyen egy hálószoba kellene legyen), és innentöl bukó az egész, a konyhát nem tudod csak úgy könnyedén odébbtolni. Szólni kéne nekik. Komolyan.

Orsi Nagy írta...

micsoda agyatlan szar. kedvencem a két bejáratos hálószoba, több is van ilyen, nem mazsoláztam ki a leggázabb részletet, négy lakásban ilyen a háló (ahol egyáltalán ugye van), egy további csak félig-meddig van elválasztva a nappalitól, egynél pedig a közlekedőtérbe belelóg az öncélú üvegezett loggia, ami csak a látványterven lesz olyan nagyon szép meg presztízses (:D).
az egyik kétajtós háló egyetlen ablaka ráadásul padlóig ér (90/240), itt szuper lehet öltözködni. ez a hálóelrendezés hogy mehetett át? a többi is egy nulla, de ezen nem térek magamhoz.

a gyékényhez pedig: már 10 (jesszus, de tényleg 10, sőt, lakó régebben volt) éve is huncut összemosolygásokat _eszközöltek_ a feketeruhás okosok, hogy a hülye paraszt lakók berakják a gyékényt, és oda a koncepció, de nem bírják felfogni, hogy senki nem akar kitárulkozni az utca felé, és hogy a régi házak udvar felé orientáltsága (nota bene, a tisztaszoba egy reprezentatív/házioltáros/ünnepnapon használatos tér volt, és az nézett csak az utca felé) nem valami paraszt berögződés (ha már parasztozunk), hanem generációk tapasztalatainak útján kifejlesztett típusterv.

ennyi, kidühöngtem magam. ;)

Orsi Nagy írta...

meanwhile on fb: https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Furban.plan.ema%2Fposts%2F1355258171194401%3A0&width=500"

Orsi Nagy írta...

éreztem, hogy nem fog sikerülni belinkelni, hátha most
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Furban.plan.ema%2Fposts%2F1355258171194401%3A0&width=500

cavecat írta...

"Vegyen nyitható ágyat! Ennyi!" - Beszarás :D

Mondjuk a konkrét problémát én sem értem - én szerintem simán be tudnék oda tenni egy franciaágyat - aztán persze lehet hogy csak gyökér vagyok és nem értem a rajzon a számokat.

De az biztos, hogy aki ismerös újépítésü lakást vett, mind szívta a fogát utána, ilyen vagy olyan okból.

ee_version írta...

Biztos vagy benne, hogy a göteborgi lakás nem volt több, mint 45 nm? Egyébként a méret csak egy tényező, annak a lakásnak az alaprajza sokkal alkalmasabb volt normál elrendezésre. Ezekkel a lakásokkal az a baj, hogy csak arra figyelt a tervező, hogy a törvényi és építtetői követelményeknek megfeleljen, és láthatóan nem foglalkozott a leendő lakóval.

Az erkélyeken tervezett árnyékoló funkciója, hogy nyáron a tűző nap elől védjen, nem pedig, hogy konstans el legyen húzva a belátás csökkentésére. A ház formája nagy telken, szabadon álló beépítéshez illeszkedik, valószínűleg egy ilyen megbízás során alakult ki, ide meg csak úgy átkerült, hiszen ott milyen jól bejött.

ee_version írta...

Igazából azon gondolkodtam, hogy sok tervezési szarságért könnyű felelősségre vonni a vonatkozó egyetemi tanszékeket (pl, hogy minden tervező kikel magából egy eresz, vagy vízcseppentő, vagy kémény láttán), de ilyen alaprajzokra kettest sem kapna senki, sehol. Hogy jut el idáig egy tervező? Még a viszonylag nagy lakásokban is sikerült élhetetlenül kusza és szűk tereket létrehozni.

ee_version írta...

Franciaágyat nem illik úgy tervezni, hogy csak egy oldalon férsz hozzá (felnőtt emberek másszanak át egymáson, ha ki akarnak menni...), sem úgy, hogy szűk mellette a hely (ágyazás, takarítás). A kényelmetlen alaprajz nem mindig feltűnő, csak egy ponton túl nem érted, miért utálsz ott lakni.

Orsi Nagy írta...

vagy még rosszabb, miért vagy rosszban a családtagjaiddal. mert állandóan csak kerülgetitek egymást az élhetetlen lakásban. :(