2014. április 26., szombat

Engem csak most ért el annak a híre, hogy bizonyos youtube celebritásokról kiderült, hogy alapvetően az életben orbitális seggfejek, sőt, talán rossz emberek. És most ki van akadva a teljes youtube community (de legalábbis a nerdfighteriának nevezett, önmaga nagyszerűségében bigottan hívő részhalmaz), hogy hamisnak bizonyultak az idoljaik, hogy ezzel varázsát és hitelét vesztette az utolsó, minden ízében csodálatos közösség: nincs egy biztos pont a világban, ha már a DFTBA records pártfogoltjai sem mind macskamentő vegán szüzek.

(Pedig mondjuk ki az az idióta, aki azt gondolta, hogy Alex Day, meg Tom Milsom úgy amúgy ránézésre földre szállt angyalok. De tényleg.)

És nem is ez a gond, nekem inkább az a bajom, hogy miért ne hallgathatnám egy olyan zenész dalait örömmel, aki közben kamaszlányokkal erőszakoskodik? Hülyeségnek hangzik a kérdés, de nem az. Mert ha ilyen ember zenéjét nem hallgatom, akkor mondjuk veszek-e tőle bontott csirkét? Ja, hoppá, a hentesem szennyesét senki sem fogja kiteregetni a neten, ugyeugye.

Persze lehet azt mondani, hogy de hát ezek a fiúkák a hírnevükkel éltek vissza, felelősebbek a moralitásukért, mint mások, mert befolyásolható tinik befolyásoltatnak minden rezdülésük által. De, kérdem én, van valami egyetemes bizottság, aki ellenőrzi, hogy ki kaphat licenszet arra, hogy kamaszlányoknak énekeljen cuki brit akcentussal? Hitelesítették-e ezeket a gyerekeket arra, hogy példaképül alkalmazható eszközök legyenek? Ugye, nem. Ezek a srácok nem kérték a felelősséget, és ahhoz képest mondjuk még egész sokat is foglalkoztak vele, egynémely mérhetően híres emberrel ellentétben. Szóval nem azt mondom, hogy oké, amit csináltak, hanem azt, hogy nem oké, hogy ezen a köz más alapon és szinten van felháborodva, mintha ugyanők, ugyanezt kutyaközönséges, fizikailag vonzó huszonévesekként tették volna, egyetemi bulikban, némileg szűkösebb keretekből válogatva, de igen hasonló módszerekkel.

A probléma nem a seggfejek jelenléte és szakmai érvényesülésük (bármilyen szakmában), hanem az, hogy emberek bárkit, bármilyen alapon maguk fölé sorolnak, majd aztán maguk alá, mikor az illető hibázott. Mindkét pólus totál veszélyes.

6 megjegyzés:

Anna írta...

Az azért nem csoda, ha valakinek rosszul esik, ha egy kedvencéről kiderül, hogy seggfej. Nem azért, mert egészségtelenül maga fölé rendelte, csak, mert csalódott a róla alkotott képében.

Ezen kívül azt hiszem, az amerikai kultúrának, illetve nevelésnek szervesebb részét képezik a példaképek (role model-ek, az angol verzió számomra kevesebb pátoszt hordoz, és ezért valahogy hasznosabb szónak tűnik). És mivel ezek az emberek gyakran beszélnek az életükről, adnak tanácsot, könnyen lehet, hogy sok YouTube iránt érdeklődő kamasz azonosul velük valamilyen szinten. Az pláne nem csoda, ha nekik rosszul esik ez, vagy akár a biztonságérzetüket megrengeti kicsit.

Anna írta...

Mellesleg, a 'macskamentő vegán szűz' csodálatos kifejezés.

ee_version írta...

Értem, hogy role model, de most ezeket a fiúkat azért eléggé rendesen meghurcolják, a kiadójuk többé nem értékesíti a lemezeiket, Alexnek lehet, hogy meghiúsul a könyvkiadási projektje ( a könyve egyébként non-fiction és a londoni metróról szól), összességében a közösség eléggé nagy erőt fejt ki annak érdekében, hogy anyagilag ellehetetlenüljenek.

Nem szeretnék itt relativizálni, hogy mennyire is nagy disznóság az, mit csináltak, tényleg nem ok, de maradjunk annyiban, hogy a velük egykorú fiúk nagy része így viselkedik, vagy viselkedne, ha lenne rá módja. Amitől nem lesz maga a viselkedés kevésbé problematikus, csak nem tartom tisztességesnek, hogy a hasonlóan seggfej könyvelőket nem éri hasonló retorzió.

ee_version írta...

És, visszakanyarodva, a biztonságérzetet az fenyegeti, hogy eleve bizodalma volt a delikvensnek valakiben, akit nem is ismer. Tehát az egész együtt gond: valakit magad fölé helyezni, aztán meg embernek sem nézni, ha bukik. Ez az egész celebritás-biznisszel a legalapvetőbb baj.

*Évi* írta...

én úgy szeretem, hogy van egy hely, ahol tudják kicsodákról van szó :)

Alex ügyben azért én nagyon felfújtnak látom ezt a dolgot. Nyilván egy seggfej, meg ezt azt csinált, de azért most nagyon alávágtak. És még Charlie is totál vállalhatatlanul viselkedik ebben a kérdésben szerintem.

ee_version írta...

Hát, igen. Totális hadjáratot folytatnak ellene, és az ilyen mögött én mindig sejtek egy tudatos vagy tudattalan szándékot, hogy a meghurcolók azzal vélik igazolni saját lelkük patyolattisztaságát, hogy a lehető legteljesebb mértékig elhatárolódnak, néha a nyers bosszúig merészkedve.

Mondom, gáz, ami történt, de kb _minden_ fiatal (és nem annyira fiatal) férfi így viselkedik, ha módja van rá. Kell erről beszélni, igen, kell dolgozni azon, hogy ez a viselkedésmodell, és a bántalmazó viselkedés más formái se képezzék már sokáig a norma részét, de huszonkevés éves, lényegében senkik felépített komplett szociális hálóját tudatosan miszlikbe tépni emiatt erős túlkapás. És képmutató.

És az is benne van, hogy ők nem csak azért szívnak ekkorát, mert ismertek, hanem egyben azért is, mert nem eléggé ismertek. Polanski pedofil-ügyei dacára istenített filmrendező, a világ mindig talál mentséget az eléggé tehetségeseknek...