2014. június 30., hétfő

Fish, chips, cup o' tea... epilógus

Néhány összefüggéstelen gondolat az eltelt napok benyomásaiból:

  • Az egész helyről süt az, hogy itt aztán van pénz, és ez nekik nem újdonság. Nem rongyázásról beszélek, hanem arról, hogy iszonyú messze kell menni a központtól, hogy ne tégla vagy üveg, vagy bármi más tartós burkolata legyen a házaknak, minden jó minőségű: az utak, a lámpák, a járművek, a boltokban kapható bármi. Ha régi, akkor régi, ha kopott, akkor kopott, de mindent tartósra készítenek.
  • A metróban olvasható hirdetések kis része társadalmi hirdetés, egy jelentősebb hányad valamiféle szolgáltatás vagy termék (egészséges, bio, jótékonysági szervezet részére árult üdítők, ételek, telekommunikációs eszközök és szolgáltatások stb.), de a legtöbb mozis és még inkább színházi előadások hirdetése. A londoniak sokat járnak színházba. A darabok nagy része persze populáris, gyakran a közelmúlt mozifilmjeinek színházi adaptációi (Billy Elliot, Oroszlánkirály...), de színház.
  • A városban sétálva, minél beljebb megy az ember, annál kevesebb a kuka, a Temze partján konkrétan kilométereket lehet sétálni, mire az ember kidobhatja a kiürült chipseszacskót. Ez állítólag azért van, mert a bombákat leginkább kukákba könnyű elrejteni. Mindenesetre mindezek dacára nincs szemét az utcákon. Hajléktalanokat is csak a Regent's Park egy eldugott zugában láttunk, egyszer.
  • A legelitebb iskolák diáklányainak egyenruhája térd fölé érő fekete zoknit és combtőig érő miniszoknyát takar, kis kardigánnal. Annyira provokatív látvány, hogy le se mertem fotózni. És szerintem teljesen szembemegy az egyenruha feltehető eredeti funkciójával, ami a különbségek tompítása volna. Konkrétan oltári kiszúrás egy testesebb lánnyal. Viszont biztos jóleső látvány a perverz brit iskolaigazgató bácsiknak.
  • _Minden_ ki van írva mindenhova. Én abszolút nem tudok tájékozódni, de minden második sarkon van szőkenősen haladási irányba beforgatott térkép két léptékben, jól látható ön-itt-állal, karikával 5 ill. 15 percnyi séta sugarában, látnivalók feltüntetésével, amit akarsz. A tájékoztató feliratok mindig cirkalmasan udvariasak, a zebrára ki van írva, merre nézz, honnét jöhet autó, semmit nem bíznak a véletlenre.
  • A peak hour nem vicc. Az épület előtt kordonnal körülkerítve álló tömeg nem előadásra akar épp bejutni vagy rendőrségi vizsgálatra vár, hanem beugrottak munka után egy sörre. A metróra ilyenkor konkrétan nem lehet felférni, pedig három percenként jár, és közismert, hogy mennyire sűrűn szövi át a várost.
  • Minden borzasztóan drága. Egy napi közlekedés az Oyster Carddal 7 font, az egy fontos tábla csoki hiperolcsó akciós, a lakás bérleti díjakról ne is beszéljünk. De a piacon két gyönyörű érett mangót kapsz egy fontért, a közbringa napidíja 2 font, a mobiltelefonok és az előfizetési díjak töredékei az itthoniaknak.
  • A multikulti nem vicc:
ingyenes napilapok az északi Temze-parton


5 megjegyzés:

judit írta...

Szia! :) Két hét múlva én is megyek Londonba, és a tömegközlekedésről érdeklődnék, hogy milyen/mennyiért vannak a jegyek? :D

ee_version írta...

Alapvetően, ha jól értem, ha egy zónán belül utazol, mesze is olcsó, ha röviden, de zónákon át, akkor bazi drága. Egy metróút olyan 2-3font, ezt pontosabban nem tudom, mert a nyerő stratégiának az bizonyult, hogy feltöltöm 7 fonttal az Oytert és az elvileg a napi max, amit leszed. De érdemes utána olvasni, én nem tettem, mert lusta vagyok, mint a sár, és öcsém jobban vágta ezeket.

A közlekedés legolcsóbb módja a közbringa, de ha nem vagy jó térképolvasásban, nem ajánlom (amúgy gyakran és logikus helyeken vannak a megállók, nem vészes, és ha tele van minden hely, akkor plusz 15 percet tudsz igényelni az automatán). De a legbelső részeken amúgy se biciklizz, mert az angolok állatok az utakon és meg fogsz halni. Nem vicc.

judit írta...

Köszi. A lusta vagyok, mint a sár rám is igaz ilyen esetekben, de megpróbálok annyi infót összeszedni, amennyit csak tudok. :)

Orsi Nagy írta...

csak jelzem, hogy olvaslak, de majd akkor tudok reagálni, ha én is megjárom Londont, remélhetőleg szeptemberben, nászút részeként.

ee_version írta...

Hajrá! :)