2013. október 18., péntek

Kedves matematikusok!

A mars csokival naponta lehet 100.000 Ft-ot nyerni.

A csomagolásban van egy kód, azt kell beküldeni egy honlapra, az egy nap megjátszott kódokból másnap sorsolják a nyertest.

Mikor nagyobb a nyereményem várható értéke? Ha a birtokomban lévő három kódot három különböző nap játszom meg, vagy ha egy nap?

Ezen gondolkodtam ma, de lusta vagyok...

6 megjegyzés:

annalight írta...

szerintem akkor, ha egy nap játszod meg őket


93 irdedsc

ee_version írta...

Levezetést követelek!!!!

Oké, este majd nekiállok magam is, ha nem leszek túl lusta továbbra is...

Kd írta...

Első blikkre egyforma a valószínűsége hogy megnyered. (Ez most kicsit para, mert csütörtökön írunk valszámból, szóval ezt muszáj vágnom.)
Ugyanis.
Tegyük fel hogy van n db csoki/kód, és hogy mindegyiket egyforma valószínűséggel sorsolják ki. Ekkor egy klasszikus valószínűségi mezőben p = (kedvező kimenetelek) / (összes eset). Ha hármat beküldesz egyszerre, akkor p = 3/n. Ha naponként küldöd be, akkor összeadogatjuk a valószínűségeket: 1/n + 1/n + 1/n = 3/n. Viszont így nyerhetsz többször is (persze P(hármat nyersz) = 1/n^3, ami nem sok, ha n elég nagy (gondolom elég nagy)). Ez mind akkor, ha csak egy nyertes van (vagyis kölcsönösen kizárják egymást az események).

ee_version írta...

Igen, eddig jutottam én is, csak épp azt nem tudom, lehet-e azzal kalkulálni valahogy, hogy ha én 3 kóddal játszom, akkor nagyobb az aznap résztvevő kódok száma, tehát n+2-ből kell 3-at választani.

Szóval nem tudom, mi a jó modell...

Kd írta...

Atya ég, tényleg! Én abban gondolkoztam, hogy kint van adott adag csoki és azokból sorsolnak. Nem olvastam el megint a feladatot :D Nem gondoltam át túl jól, hogy a sorsolásnak mi is lehet a pontos mechanizmusa. Amit az előbb írtam, az csak egy nagyon specifikus (és furcsa) rendszer mellett lenne igaz.

ee_version írta...

No jó, sok a szöveg, az anyagi jólétem forog kockán, tessék nekem ezt kiszámolni!!! :)