2013. január 3., csütörtök

Bocsánat, szakma

Van egy ilyen konzol a piacon:






Ami azért nagyon jó, mert nem kell legyártatni az egyedi acél konzolt ablakbeépítéshez, hanem ez szépen minden irányban állítható, és a gagyi ékelés helyett csavar ki-be tekerésével lehet beállítani a nyílászáró pontos helyét, szóval többet tud, ÉS olcsóbb, ÉS készen kapható, nem kell rá várni.

Namost. A konzolt a falazatra kell rögzíteni, beállítani, és aztán az egészre rávakolni. A cucc vastagsága (az élein, mert ugye nem tömör keresztmetszet) csak kicsivel kevesebb, mint 1 cm, tehát  én a részletrajzokra 1,5 cm kávavakolatot terveztem (így is lehet, hogy lereped...), és még 0,5 cm hézagképzés az ablakon a káva síkhoz képest, mert élben ne találkozzon (nem tud), a vakolat meg az ablakra rátakarni nem tud, mert az azt jelentené, hogy az ablak kb 1 cm-rel lehet csak kisebb, mint a falazati nyílás, hogy a vakolat még legalább 0,5 cm-t ráfedjen. És az 1 cm meg a konzol szerkezeti vastagsága, szóval semmilyen állítási lehetőség* nincs, eltűnt a szerkezeti tűrés. Nem tudom, mennyire volt ez így követhető. A lényeg, hogy korrekt megoldásban körben 2 cm-rel nagyobb lyuk kell, mint amekkora ablakot bele szeretnénk rakni.

Ma bent voltam a főnöknél, és említette, hogy az eddigi házakon mindnél visszajelzett a kivitelező, hogy 1 cm különbséget tervezzünk csak, mert elég. Visszakérdeztem, hogy OK, de mégis hogy? És a válasz: hát, az úgy van, hogy a kivitelezésen, ha nem akar beférni az ablak, akkor a konzolt kicsit meggörbítgetik, oszt' jó, én meg túl flancosan terveztem.

Na ez kb. a Ferrarival terepezés esete...

*Azért kell, hogy legyen, mert ha egy ablak nincs teljesen a helyén, kicsit ferde valamilyen irányban, az azon túl, hogy csúnya, még nehezítheti a nyithatóságot, illetve statikai problémát is felvethet, ha mondjuk kb. csak az egyik sarkon támaszkodik, ami egy több, mint 1 millió Ft-os passzívházablaknál, aminek a súlya is nagyságrendileg fél tonna, hát, igenis egy figyelmet érdemlő problémakör...

Nincsenek megjegyzések: