2012. december 2., vasárnap

"Dóri, nincs kedved nyitni a termet 9-én és 16-án reggel?"

Hát, mit gondolsz? Vajon hány olyan madár van, aki szívesen utazik vasárnap hajnalban jógatermet nyitni a valószínűsíthetően 0,5 érdeklődőnek?

Anyu szokta ezt állandóan. "Nem akarsz csinálni nekem egy teát?" De, minden vágyam ez volt.

Mi a baj a légy szívessel?...

4 megjegyzés:

Orsi Nagy írta...

barátnőim némettanára (én nem tanultam németül) ezt "magyar pesszimista kérdés"-nek hívta, teljes joggal. -nincs? -naná, hogy nincs!

amúgy én már tudatosan szoktattam magam rá arra a szóra, hogy "kérlek". jobb, mint a légy szíves, mert az már légyszi, meg lécci, és úgy már nem olyan. tehát: Dóra, kérlek, ha nincs akadálya, nyisd a termet 9-én és 16-án reggel.

ee_version írta...

De már nem is azért, a "nincs kedved?", az mióta nyelvi formula a szívességkérésre? Mert aztán lehet finomságokon vitatkozni, engem pl. nem zavar a légy szíves, mert az, ami, de mi ez a nem akarsz/nincs kedved? Mintha valami soha vissza nem térő lehetőséről lenne szó :D

Orsi Nagy írta...

úgy-úgy! -nincs kedved készíteni egy kávét? -nincs, viszont szívesen innék egyet. ;) egyesek szerint ez egy szívességkérés (nem értek velük egyet). lehet, hogy az angolszász kultúra "would you mind..." formula magyar változatával állunk szemben?

ee_version írta...

Elképzelhető...