2012. december 10., hétfő

Kis szakma, elnézést azoktól, akik ezt nem élvezik

Több, mint egy éve futó projekt egy őrült építész tervéről PHPP számítás készítése. Saját tervekről ez a meló 10-15 munkaóra, más, nem őrült ember tervéről 4-5 nap a plafon.

Ez a _kiviteli_ terv így néz ki:

Ez egy 1:50-es kiviteli terv metszet, úgy nézzétek.

Ez meg egy részlet, amin látszik, hogy nincs túlbonyolítva semmi, nem hőhidas és nem ázik be, és igen, ez alapján fogják megépíteni a házikót, úgy ám.

A ház szerkezetét tekintve úgy néz ki, mintha a tervező azt kívánta volna bemutatni, hány féle "megoldást" ismer ugyanarra a szituációra, így hozzávetőleg 4,5 m2-enként más a rétegrend. A rétegrendek közös vonása, hogy mind elképesztően bonyolult, és lényegét tekintve egyik sem jó. De ezen már meg sem lepődöm.

A tervezőépítész különböző színű tömör kitöltésekkel operál anyagjelölés gyanánt, szerintem másodállásban színes tintapatronokat értékesít. Elképzelem, ahogy a kivitelezésen állnak a kőművesek és keresik, mit jelölt a világoszöld és mit a sötét...

A PHPP számításhoz meg kell határozni, milyen hőátbocsátási tényezőjű felületből összesen mennyi van a házon. Íme a számításhoz készített segédábrám az egyik homlokzatról:

Mint egy patchwork takaró...

No de nem is ez. Jól elszórakoztunk a házzal. (Alulbordás födéme van, basszus, és a kirekesztőelemek _grafitos_ polisztirolból, két fűtött tér között is. Ez a világ legdrágábban szétgányolt családi házai között van, én mondom...) Végül eljutottunk odáig, hogy küldhetik minősítésre (mi csak kiszámoltuk, meg jeleztük uszkve 126 milliószor, hogy ha a PHPP szerint jó is, ezen a házon penésztenyészetet lehet majd nyitni - de nem is lesz jó).

És, mily meglepő, a minősítő rendkívül rövid időn belül vissza is jelzett, hogy ne haragudjunk, de ő ezt a házat nem bírja átlátni, feladta...

Szép kontraszelektált szakma ez.

4 megjegyzés:

Orsi Nagy írta...

úristen, de gáz, már csak rajztechnikailag is, mintha painttel lenne kiszínezve, plusz te talán megérted, hogy én eleve attól beteg vagyok, ahogy a szövegekhez tartozó nyilak állnak a metszetrészleten (bakker, 45°, 60°, vízszintes vagy függőlegeg, olyan nagy kérés? és ne keresztezzék egymást, köszönöm!:D).
tetszik a keresztben rátett szöveged!

ee_version írta...

És ha még hozzáteszem, hogy természetesen ebben a tervben sincs egy darab egész cm ha leméred a távolságokat, az milyen?

Ezt mutogatni kéne épszerk 1-ből, vagy archicadből vagy amit relevánsnak éreznek, hogy bevésődjön, miket nem szabad rajzzal csinálni :)

Orsi Nagy írta...

az a vicces, hogy szinte mindenből mutogatni lehetne, és mégis pénzt keres vele (gondolom):
- rajztechnikailag (mint múszaki rajz)
- épszerkileg
- átgondoltság szempontjából
- rajzilag (jó-e ránézni, ízlésesen néz-e ki? -nem!)
- stb.

ee_version írta...

A legszörnyűbb az, hogy az engtervet még más csinálta (a ház szép amúgy!), ezt a fazont konkrétan a kiviteli tervre kérték fel. Az illető a műszaki ismereteivel szerezte ezt a melót, vagy miaszösz...