2013. március 28., csütörtök

Dollár árverés

Egyik matekórán dollár árverést játszottunk. A játék menete az, hogy licitálni lehet egy előre megadott összegre, mondjuk 1000 Ft-ra. De a trükk az, hogy az általad a játék során bemondott legnagyobb összeget mindenképp be kell fizetned, függetlenül attól, megnyerted-e.

A dolog vége az, hogy a kevés gazdag jóval a licit tárgyát képező összegeket mond már, mert a céljuk ezen a pontos csupán az, hogy a veszteségüket minimalizálják. Megértésem szerint a megfelelő hozzáállás lehetőleg bele sem kezdeni a játékba, vagy legalább meghatározni, mi az az összeg, amiért nem kár, ha odavész.

Ez a játék a háborúk lélektanát tükrözi viszonylag pontosan. Meg a buszra várást a menetrend ismerete nélkül, amikor gyalog is reális a távolság. Meg sok minden mást is.

7 megjegyzés:

Kd írta...

Matematika alapjai gyakorlat: Van egy százasunk, és egy játékautomatánk, ami visszaad megszámlálhatóan végtelen sok százast ha bedobunk egy százast. Bizonyítsuk be hogy el tudjuk verni az összes pénzt!
Tanulság: ne bízzunk pénzt azokra akik tudnak számolni.

ee_version írta...

Na, most egész nap ezen fogok gondolkodni :) Azért egy levezetésnek örülnék...

ee_version írta...

OK, azt látom, hogy minden birtokomba jutó pénzérmét el fogok költeni a játék egy pontján. Jó hosszan kell játszani :)

Kd írta...

Őszintén: én se értem. Órán pontosan annyit mondott el a gyakvez amennyire magadtól rájöttél, amiben elméletileg benne van a lényeg. Bocs a logic bombért.

ee_version írta...

De lehet, hogy akkor ez ennyi. Hogy nem határérték probléma, csak belátni, hogy megszámlálhatóan végtelen sokszor megszámlálhatóan végtelen sok az még mindig csak megszámlálhatóan végtelen sok :)

Anna írta...

Szerintem igen. És mondjuk be lehet látni úgy, ahogy az ember belátja, hogy a racionális számok annyian vannak, mint a természetes számok.

ee_version írta...

Igen, így okoskodtam én is :)