2013. március 18., hétfő

Nem megy nekem ez a keleti bölcsesség.

Hogy például "engedd el, és megkapod". De nem ám csak úgy "oké, valószínű, hogy nem jön össze", hanem teljesen le kell mondani róla. Rendben, akkor fordítok magyarra: "amikor már nem kell, megkapod". Hát kösszépen. És ennek próbája nyilván az, hogy akkor sikerült tökéletesen az elengedés, ha még csak föl se húzod magad rajta, hogy akkor kapod meg, amikor már rohadtul nem is érdekel.

Megeszem a kalapom, ha értem, ez embereket hogyan bír megnyugtatni.

6 megjegyzés:

Laca írta...

Érzem.

ee_version írta...

Hogy így van? Tudom. Azt nem értem, miért megnyugtató. Ha valami, akkor most, amikor kell, csak dühítő, később még az sem.

Kd írta...

Ez nem keleti bölcsesség hanem nyugati faszság. A (z egyik fő) keleti elképzelés az, hogy karma van, szóval mindennek ára van. Persze ebből nehezebb jó kis megnyugtató szólást faragni.

ee_version írta...

Ja, hát, nyilván lemaradt egy pár idézőjel, azt hittem, fölösleges. Ezeket mindig ilyen "ősi tibeti mondás" címén szokták mondogatni.

Névtelen írta...

Történt már veled ilyen, hogy valamiről már teljesen lemondtál, "elengedted", már nem kellett, rohadtul nem érdekelt, annyira nem, hogy már föl se húztad magadat rajta - és akkor egyszercsak ott volt?

Nyilván az e-mail-en terjedő keleti bölcsességek f...ságok, de az "elengedés" néha mégis működik. Ami nem jelenti, hogy ez a tuti recept, de néha megtörténik. Olyankor az van, hogy végre felnézel, és észreveszed, hogy vakvágányon jártál körbe-körbe, és tök más úton tudsz a célodhoz jutni, meg hogy tkp a cél sem az, aminek eddig hitted.
Szóval igazából nem az van, hogy hirtelen eléred, amit már nem is akarsz, hanem egyszerűen megváltozik a hozáállásod, átértékeled a dolgokat, és már nem _azt_ akarod, hanem valami mást, ami nem mellesleg ott van, csak a kezedet kell kinyújtanod érte, és igazából simán lehet hogy eddig is ott volt, csak azt hitted, nem jó, nem az a jó, pedig de.

ee_version írta...

Ó, dehogynem történt. De szerintem nem ez van. Hanem, ha valami nem jön össze, el kell engedni, aztán vagy összejön, vagy nem, de a lényeg nem ez, hanem, hogy nem múlik rajta a lelki békéd. Szóval ez nem a dolgok eléréséhez való recept, hanem a problémák kezelésére :)