2013. március 17., vasárnap

Egy barátom mesélte, hogy azon gondolkodott, hogy ha úgyis napi 10 órát dolgozik, és elvileg kötetlen a munkaideje, és elvileg heti 40 órás, akkor elvileg csinálhatna magának szerdai szünnapot, és az milyen jó lenne. És most nem is a dolog mögött rejlő életszérűtlen naivitás a kérdés, csupán annyi, hogy miért pont szerda? Ő azzal indokolta, hogy így sosem kéne egyhuzamban két napnál többet kibírnia a munkahelyén. Ugyanakkor egy háromnapos hétvége, az már valami.

Ha bármilyen elosztásban dolgozhatnátok heti 40 órát, hogyan osztanátok el?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hollandiában a kutatók csak heti 4 napot kell az egyetemen töltsenek. Arrafelé mindenki tudja, hogy egy kutató nem tud nem dolgozni, akkor is kattog az agya, ha pl. épp bevásárol, vagy ebédet főz, és ha az ember megakad valamivel, az igazán remek ötletek olyankor jönnek, amikor valami tökmást csinál mint amit szokott.
Ha jól tudom, ott is a szerdát szokták a legtöbben "kivenni".
Ennyi ember nem tévedhet, vagy igen? :D

Ha van egy hosszú hétvégéd, úgy érzed, azzal kell valamit kezdened. Pl. elutazni valahova egy hosszú hétvégére.
De ennek a plusz egy napnak az a lényege, hogy az ember elintéz olyasmit, amire amúgy nem jut ideje, lévén napi 10 órát dolgozik. Elmegy ügyintézni, vagy zoknit venni, vagy kitakarítja a lakást, vagy végre főz egy jó pörköltet (ami ugye egy fél nap). És ez azért jó, mert akkor nem kell a hétvégéjét ilyen hülyeségekre pazarolnia (arról nem is beszélve, hogy ügyintézni pl. nem lehet hétvégén), tud igazán pihenni.

Én is szoktam néha "szabad szerdát" tartani. Amikor parázok, hogy nem leszek kész mindennel a héten, akkor "szabad pénteket" tartok, de az azért nem jó, mert miután ledolgoztam 4 egymás utáni napon 10-10 órát, annyira agyhalott vagyok, hogy alig bírok kimászni az ágyból, és nem nagyon érzem az energiát a főzéshez / ügyintézéshez / takarításhoz / zoknivásárláshoz. Dél előtt nem nagyon látok neki, ergo estig tolom a szekeret, hogy mindent elintézzek, hogy ne maradjon hétvégére, és ennek köszönhetően szombaton úgy kelek, mint akit agyonvertek.
A szabad péntek nem effektív. Vagy legalábbis sokkal kevésbé, mint a szabad szerda.

ee_version írta...

Elgondolkodtató...