2013. március 4., hétfő

Ha elfogyna a kakukkfű, vágjál az ablakból!

Én csak annyira tudok főzni, amennyire elég, ha olvasni tudok hozzá. Ez egyébként meglepően sokra elég.

Az indiai hagyományok szerint állítólag a háziasszonyok nem kóstolgathatják főzés közben az ételt, nem tudom, hogy oldják meg. A trial and error elég sok elrontott menün keresztül alakulhatott ki...

9 megjegyzés:

Kd írta...

Engem is úgy neveltek hogy az ételbe beleevés nem játszik főzés közben. Egyáltalán nem veszélyes. Eleinte az ember ha recepttel dolgozik az működni szokott, és szerintem nem tart sokáig mire megy érzésre. Annyi előnye van hogy jobban észnél vagyok ha csak az eszemre meg az orromra tudok hagyatkozni.

ee_version írta...

Nekem ez ilyen fölösleges nehezítésnek tűnik, pláne, ha mondjuk alapvetően nyersen is fogyasztható hozzávalókból készül a fogás. Persze nem minden hagyománynak van objektív oka. Ennek pl nem tudom, mi.

Kd írta...

Ennek az, hogy felajánlják az ételt. Úgy számít hogy "azé" az étel aki először eszik belőle. Tehát feltesznek a házi oltárra egy kis mintát abból amit főztek, tehát formálisan az istenek (/Isten adott esetben) esznek belőle először. És ez nem működne ha valaki beleeszik, mert azt nem fogadnák el. Hát ja, nyugati elmének ez nem túl jó racionalizáció, de konkrétan ezért van.

Laca írta...

Az én hitem nem tiltja a főzés közbeni kóstolást, mégsem szoktam valamiért. Hiszek benne, hogy a kész kaja olyan lesz, amilyennek szántam. :)

ee_version írta...

Kristóf: Igen, hát gondoltam, hogy valami ilyesmi, csak az a meglepő ebben, hogy India vallásilag meglehetősen heterogén, erről meg úgy tudom, hogy általánosan érvényes szabály az egész szubkontinensen. Egyébként a legtöbb ilyen hitbéli hagyománynak igen könnyen visszafejthető, kézzelfogható, racionális oka szokott lenni: higiénia, politika, stb... Ennek is lehet valami eredete, amivel nem kisebbíteni szeretném azt a vallási tartalmat ami van benne, csak hirtelen nem találtam meg, mi az, amivel egy úgymond nyugati emberrel is meg lehetne értetni, hogy ez miért jó így.

Laci: És ha eléggé hiszel benne, sikerülni fog, ugye? :D

Alapvetően én sem kóstolgatok, de ehhez kell egy bizonyos rutin, mert a legtöbb recept a fűszerekre simán annyit ír, hogy "ízlés szerint", hát basszus. A címre utalva: "nem gondoltam, hogy tennék bele, de ha elfogyna a kakukkfű..."

Kőhalmi is my soulmate.

Laca írta...

Lehetséges, hogy ha eléggé hiszek benne, mindegy, milyen a végtermék. "A szakácsnak mindig ízlik a főztje."

ee_version írta...

Ez tetszik! :)

Csak egyrészt Neked több alapod van erre a hitre, másrészt én nem csak magamra főztem...

Laca írta...

Amikor főzök, nem csak magamra főzök. Csak magamra nem főzök.

ee_version írta...

Oké, ez esetben viszont nem elég, ha csak a szakács elégedett :)

Helyesbítek: szerintem nem elég :D